Tapahtuman markkinointia Suomen suurimmalle kaupunkifestivaalille

Nykyaikainen tapahtuman markkinointi elää vahvasti sosiaalisen median kautta, johdattelee sisällöllä kohti ennakkolipun ostoa. Sijansa on silti myös perinteisellä mainonnalla, kun tavoitellaan isoja kävijämääriä ja halutaan varmistaa osuus erittäin kilpaillulla siivulla kuluttajien kesätapahtumien kulutuksessa. Tässä festivaalimarkkinoinnin rakennuspalikat Tammerfestin malliin.

1. Tapahtuma-ilme

Ensimmäinen vaihe tapahtuman markkinoinnissa alkaa yleensä ilmeen luomisella. Kyse on paljolti muustakin kuin kirjasinten asettelusta hassusti kivoilla väreillä. Tapahtuma-ilmeen täytyy kyetä olemaan samaan aikaan yksilöllinen ja helposti samaistuttava, mutta myös erottuva kaikissa niissä kanavissa missä markkinoinnissa ollaan läsnä.

Tapahtuma-ilmeen taustalla on tutkimusretki kohderyhmän odotuksiin ja markkinatilanteeseen. Ilmeen täytyy olla myös peili ohjelmasta ja tapahtuman luonteesta.

Tapahtuman ilmeen olennaisimmat elementit esillä ulkomainoksissa.

Tapahtuman ilmeen olennaisimmat elementit esillä ulkomainoksissa.

2. Verkkomateriaalit

Tapahtuman verkkosivu on minkä tahansa tapahtuman markkinoinnin sykkivä sydän. Se on oleellisin kanava, joka kerää ja ohjaa tärkeimmän tiedon lähteille. Kaiken muun markkinoinnin tehtävä on pääasiassa ohjata tapahtumasta kiinnostuneita tapahtumasivulle. Vuonna 2015 tapahtumien verkkosivu on luonnollisesti responsiivinen.

Tänä vuonna halusimme panostaa paitsi mobiiliystävällisiin verkkosivuihin, mutta myös erityisesti festivaalin aikana tarvittavan festari-infon käytettävyyteen. Mobiiliystävällisyys parantaa huomattavasti festarikävijöiden asiakaskokemusta.
— Tammerfestin promoottori Timo Isomäki
Tapahtuman verkkosivun täytyy toimia parhaiten mobiilaitteilla.

Tapahtuman verkkosivun täytyy toimia parhaiten mobiilaitteilla.

3. Mainonta

Puheet perinteisen mainonnan kuolemasta ovat ennenaikaisia. Ainakin kun taistellaan kesäisten kuluttajien sieluista. Tammerfestin mainosmateriaalit näkyivät kaikkialla Pirkanmaalla. Aamulehden sivuilla, sosiaalisessa mediassa, ulkomainonnasta, roskiksissa ja televisiossa.

4. Tapahtumamateriaalit

Tapahtumien markkinointimateriaalien syvällisin sanoma ei ole potentiaalisen festarikävijän jekuttaminen lipunostoon. Tapahtumamateriaali voi parhaimmillaan olla asiakaspalvelua. Sopivan kokoisella paperisella käyttöliittymällä varustettu tapahtumaesite palvelee festivaalikävijää yhä parhaiten, somettajien tukkiessa dataliikenteen. Myös tapahtumien sponsorien näkyvyyttä pidetään yllä erilaisissa tapahtuman aikaisissa materiaaleissa, digiscreeneillä ja kankaissa.

Printtiesite toimii mobiiliyhteyksien takkuessa.

Printtiesite toimii mobiiliyhteyksien takkuessa.

Tammerfest sivusi kävijäennätystään – Ratinanniemessä 22 000 juhlijaa
— Aamulehti