Vinkit markkinointitiimisi ruuhkien tunnistamiseen ja helpottamiseen

Eletäänkö markkinointitiimissäsi ruuhkavuosia vai seesteistä arkea? Mistä apua markkinoinnin ruuhkavuosiin?

99% asiakkaistamme kertoo markkinointitiimin kärsivän liian suurista työmääristä ja aikataulupaineista. Hyvin usein kuulemme, kuinka markkinointitoimenpiteiden to do –listalla on paljon enemmän kuin mitä todellisuudessa ehditään tehdä. Tukiverkosto puuttuu ja aikataulut pettävät herkästi, jos joku tiimiläinen jää sairaslomalle – kesälomista ja muista vapaista puhumattakaan. Kuulostaakin siltä, että useiden yritysten markkinointitiimeissä eletään ruuhkavuosia.

Ihana kamala hoppu

Markkinoinnin ruuhkavuosissa hyvä puoli on se, että ne kertovat usein liiketoiminnan kasvusta ja kehityksestä. Markkinoinnilta vaaditaan myyntiä tukevaa ja mielikuvia luovaa materiaalia. Markkinointitiimiä tarvitaan.

Tilanne on kuitenkin haastava markkinoinnin tekijöille. Markkinointitiimin liian kiireisessä arjessa markkinointitoimenpiteiden teko on usein pelkkää suorittamista ja selviytymistä. Kovinkaan moneen asiaan ei välttämättä ehditä keskittyä riittävästi, vaikka tiimi niin haluaisikin.

markkinointi_ruuhka2.jpg

Miten siis tunnistaa ja selviytyä ruuhkavuosista?

Listasimme yleisimmät asiakkailta kuulemamme kommentit alle. Kuulostavatko yhtään tutuilta?

“Nyt on vähän kiire. Ei mitenkään ehditä tätä tekemään.” Päivät täyttyvät palavereista, koordinoinnista, useiden päällekkäisten tehtävien aloittamisesta ja eri kanavien hoitamisesta. Tiimi tekee ylitöitä ja iltatunteja, jotta voisi edes hetken tehdä rauhassa sisältöjä ja verkkopäivityksiä.

“Voi ei, pari tiimiläistä on pitkään saikulla. Ja kohta lomakausikin alkaa.” Markkinointi pyörii hyvin, kun arki pysyy ennallaan. Mutta aikataulut pettävät heti, kun yllättäviä poissaoloja, lomia tai ennakoimattomia palavereita tulee vastaan.

“Onks kukaan ehtinyt suunnitella tulevan vuoden somestrategiaa ja toimenpiteitä? Ai ei? No mut jos mennään ihan vaan ad hoccina.” Markkinointitoimenpiteitä on niin paljon suhteessa olemassaoleviin resursseihin, että aika ei riitä huolelliseen suunnitteluun, vuosikellon tekemiseen tai markkinoinnin kehittämiseen.  

“Onks kukaan ehtinyt suunnitella tulevan vuoden somestrategiaa ja toimenpiteitä? Ai ei? No mut jos mennään ihan vaan ad hoccina.”

“Oliks tää mun työlistalla? Mennyt ihan ohi. Varmaan hukkunut mailiin, mulla on 245 lukematonta sähköpostia.” Markkinoinnin työtehtävien organisointi perustuu palavereihin, sähköposteihin ja muistioihin. Tiimin jäsenillä on kymmeniä projekteja käynnissä, mutta vain vähän aikaa keskittyä jokaiseen. Toisinaan pienissä yrityksissä markkinointiin ei ole nimettyä henkilöä, vaan vastuu markkinoinnista on assistenteilla, myyjilllä tai viime kädessä toimitusjohtajalla.

Neljä vinkkiä markkinoinnin ruuhkavuosien selättämiseen

Olemme kahdenkymmenen vuoden ajan olleet tukemassa ja tuomassa rauhaa asiakkaidemme markkinoinnin ruuhkavuosiin. Kokosimme muutaman hyväksi havaitun vinkin:

1. Tunnista pullonkaulat ja rakenna tukiverkosto

Mitkä ovat markkinoinnin kiirehuiput tai kriittisimmät ajat? Tunnista ne ja pyydä tarvittava verkosto tasoittamaan kyseisiä aikoja.

2. Priorisoi oman tiimin tehtävät

Mieti mitkä asiat ovat tiimisi ehdotonta ydintä, asioita, jotka haluatte tehdä itse. Mitkä taas ovat tukitoimia tai toimenpiteitä, joihin haluat ulkopuolista osaamista ja näkemystä?

3. Jaa arki kumppanin kanssa, joka ymmärtää toimialaasi, bisnestäsi ja markkinoinnin tavoitteitasi. Jaa vastuuta kumppanille.

Mainostoimistoissa on nykyisin paljon substanssiosaamista eri aloilta. Osa on keskittynyt B2C markkinointiin. Osalle tuttua on järjestösektori. Meillä Atomissa syvää asiantuntemusta löytyy esimerkiksi B2B markkinoinnista teknologiateollisuudessa ja IT-alalla sekä B2C tapahtumamarkkinoinnista.

4. Järjestä arki uudelleen

Ruuhkavuosiin tuovat helpotusta myös yhteistyön tukivälineet ja suunnitellut rutiinit. Hyödynnä kumppanisi asiantuntemus markkinoinnin prosessien kehittämisestä, digitaalisista työkaluista ja yhteistyöalustoista. Useimmiten mainostoimistoissa on kokeiltu erilaisia työkaluja eri asiakkaiden kanssa ja muodostettu sitä kautta parhaimpia käytäntöjä arjen järjestämiseen.  

atomi_yhteys.png

Henna Ojala

Henna on Atomin kehitysjohtaja. Asiantuntemusalueet: #liiketoimintastrategia #asiakaskokemus #toimialaymmärrys #koulutus