Kuinka paljon verkkosivuillamme on kävijöitä? Mistä kävijät verkkosivuillemme tulevat? Mitkä ovat suosituimmat sivumme?

Nämä ovat verkkosivujen analytiikan peruskysymyksiä. Analysointityökaluilla voit saada paljon tietoa verkkosivuista, mikä voi koitua verkkosivujen omistajan sudenkuopaksi. Tietoa ja analytiikkaa on saatavissa niin paljon, että verkkosivustosta ei välttämättä löydetä analysoitavaksi sitä oman yrityksen kannalta olennaisinta tietoa, ja seurannasta puuttuu tavoitteellisuus ja systemaattisuus.

Ennen mittaamista on tärkeää kysyä, mitkä ovat verkkosivujesi tärkeimmät konkreettiset tavoitteet? (myynti, liidit, jokin muu?) Kun tavoitteet ovat tiedossa, voit aloittaa verkkosivujen arvioimisen siitä näkökulmasta, kuinka hyvin verkkosivustosi palvelee tavoitteidesi toteutumista.

Vinkkejä: Mitä B2B-yrittäjän kannattaa seurata verkkosivuiltaan:

  • Kuinka suuri osa kävijöistä on orgaanisia kävijöitä ja kuinka moni on maksettujen hakujen kautta tulevia kävijöitä? Kävijöistä suurin osa tulee yleensä Googlen maksuttomista hakutuloksista. Tätä liikennettä kutsutaan orgaaniseksi hakukonenäkyvyydeksi. Orgaanisessa liikenteessä kiinnostavinta seurattavaa ovat käyttäjien käyttämät hakusanat. Liikenne, joka tulee hakukoneiden kautta paljastaa myös, kuinka hyvin olet onnistunut luomaan verkkosivuillesi sellaista sisältöä, jota potentiaaliset asiakkaasi etsivät.
  • Kuinka paljon saat some-kanavista liikennettä verkkosivuillesi? Sosiaalisen median onnistumista seurataan saatujen seuraajien, tykkääjien ja tehtyjen jakojen perusteella. B2B-bisneksesssä pelkästään näillä luvuilla ei voi mitata some-kampanjoiden tehoa myyntiisi. Tärkeämpää on seurata, kuinka moni some-kanavillasi käynyt kiinnostuu bisneksestäsi ja tulee verkkosivuillesi.
  • Miten ihmiset päätyvät verkkosivujesi eri osioihin? Onko blogikirjoituksesi niin kiinnostava, että sen lukija menee katsomaan myös verkkosivujesi muita osioita? Mikä blogikirjoitus on toiminut parhaiten, ja mille sivuille sieltä päädytään? Voinko itse ohjata kävijää blogista paremmin haluamiini sisältöihin? Jos verkkosivustosi sisältää videon, on kiintoisaa seurata, jatkaako videon katsoneet kävijät muille sivuillesi enemmän kuin ne, jotka eivät ole katsoneet videota.
  • Kuinka paljon sivut sisältävät toimintakehoitteita (CTA) ja miten ne toimivat? Kävijää ohjaavat toimintakehotteet tuottavat liidejä, ja ne ovat siten tärkeä osa verkkosivuja ja myyntiä. Toimintakehotteita ovat esimerkiksi “ottakaa yhteyttä” -lomakkeet, “lataa oppaamme” -pdf:t, tai rekisteröintiä vaativat “aloita maksuton kokeilu”-, tai “tilaa ilmainen konsultointi” -kehotteet. Toimintakehotteita voi lisätä uusiin paikkoihin sivuilla ja seurata, miten se vaikuttaa niiden latausmääriin. Voit myös mitata, kuinka paljon esimerkiksi jonkin oppaan lataaminen lisääntyy, jos siihen johtavaa toimintakehotetta jaetaan kampanjassa?

Nämä kaikki asiat ovat mitattavissa ja analysoitavissa Google Analyticsin avulla.

Kaikki olennaisemmat artikkelissamme mainitut asiat ovat mitattavissa ja analysoitavissa ilmaisen verkkosivujen kävijäseurantaan tarkoitetun Google Analytics -ohjelman avulla.

Kävijäseuranta auttaa kehittämään verkkosivustoa

Tärkeintä verkkosivujen mittaamisessa on ensin tunnistaa oman yrityksen kannalta olennaiset toiminnot, jotka hyvin toteutettuna voivat muuntaa verkkosivulla vierailevan kävijän potentiaaliseksi ja ostavaksi asiakkaaksi. Toimintojen taustalla olevien tavoitteiden määrittely on verkkosivukohtaista, ja määrittely pitäisi tehdä aina ennen mittaamisen aloittamista.

Parhaimman tehon verkkosivujen mittaamisesta saa, kun käyttää saatavaa tietoa markkinoinnin suunnitteluun ja markkinointitoimenpiteiden tehostamiseen. Kävijäseuranta auttaa tekemään sivuston kehittämisvalintoja todellisten tapahtumien pohjalta.

Verkkosivujen mitattavuutta voi parantaa myös suunnittelemalla sisällöntuotantoa niin, että sisältöön lisätään myynnin mittaamista tukevia elementtejä (esim. blogitekstin tai videon perässä toimintakehote).

Jaa artikkeli